Υλικά
Για 8 scones
350 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
85 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους
3 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
175 ml γάλα χλιαρό
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
½ κουταλάκι χυμό λεμόνι
1 αυγό χτυπημένο
Για την κρέμα τυριού:
250 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα
3 κουταλιές άχνη ζάχαρη
150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα:
Chutney τριαντάφυλλο
Εκτέλεση
Τοποθετείτε σε ένα μπολ το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μαζί με το αλάτι, το baking powder και την κανέλα και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κύβους και ξεκινάτε να ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να αναμιχτεί το αλεύρι με το βούτυρο και να αποκτήσει μία θρυμματισμένη υφή.
Προσθέτετε την ζάχαρη, ανακατεύετε και προσθέτετε το χλιαρό γάλα μαζί με την εσάνς βανίλιας και το χυμό λεμόνι και ζυμώνετε ελαφρώς με τα χέρια σας, μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά και τοποθετείτε την ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη για 30-35 λεπτά.
Αποσύρετε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετείτε σε ένα καθαρό, ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγετε με ένα πλάστη μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου 2 εκ.
Με ένα τσέρκι διαμέτρου 5 εκ. κόβετε κομμάτια από την ζύμη και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα πινέλο τα αλείφετε με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνετε τα scones σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στον αέρα, για 12 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Όταν τα scones είναι έτοιμα τα αποσύρετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε όλα τα υλικά για την κρέμα: το φρέσκο τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μία ωραία κρέμα.
Σερβίρετε τα scones μαζί με την κρέμα τυριού και το chutney τριαντάφυλλο.