Παπουτσάκια

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    45-50'

Υλικά

Για 4 άτομα

6 μελιτζάνες φλάσκες
4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
Λίγη τριμμένη φρυγανιά για πασπάλισμα
Για τον κιμά:
750 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
2 τομάτες ψιλοκομμένες
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια μείγμα για κοκκινιστά 
2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή 1 κουταλάκι σε σκόνη 
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
Για την μπεσαμέλ:
30 γραμμάρια μανιτάρια Porcini (βασιλομανίταρα) αποξηραμένα 
2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
40 γραμμάρια βούτυρο
40 γραμμάρια αλεύρι
½ λίτρο γάλα
1 αυγό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο 
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένη πιπεράτα  (μείγμα κόκκων από διαφορετικά πιπέρια)

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και με ένα μαχαίρι κόβετε την κορυφή.
Τις κόβετε στη μέση κατά μήκος και χαράζετε τη σάρκα τους σε σχήμα ρόμβων.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε τις 4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Τηγανίζετε τις μελιτζάνες πρώτα με τη σάρκα προς τα κάτω για 5-6 λεπτά και μετά τις γυρνάτε και συνεχίζετε για άλλα 2-3 λεπτά.
Αποσύρετε τις μελιτζάνες από το τηγάνι και με ένα πιρούνι πιέζετε την σάρκα προς τα κάτω έτσι ώστε η μελιτζάνα να πάρει το σχήμα καλαθιού.
Κιμάς: Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το πράσο.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το πράσο για 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μπέικον, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά και προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να «σπάσει» και να σοταριστεί.
Προσθέτετε το μείγμα μπαχαρικών για κοκκινιστά, τον πελτέ τομάτας, τις ψιλοκομμένες τομάτες, αλάτι και φρεσκοτριμμένη πιπεράτα.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για 20-25 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμος, προσθέτετε τη γραβιέρα, ανακατεύετε καλά και γεμίζετε τις μελιτζάνες.
Μπεσαμέλ: Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να ζεσταθεί και προσθέτετε μέσα τα αποξηραμένα μανιτάρια porcini (βασιλομανίταρα) να μουλιάσουν.
Όταν ενυδατωθούν, τα αποσύρετε από το γάλα, τα στραγγίζετε καλά και τα ψιλοκόβετε σε ένα ξύλο κοπής.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια για 1-2 λεπτά και τα αποσύρετε από το τηγάνι.
Τοποθετείτε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενοποιηθούν καλά τα 2 υλικά.
Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στο οποίο μούλιασαν τα porcini και ανακατεύετε συνεχόμενα με ένα σύρμα.
Όταν το μείγμα ξεκινάει να πήζει αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το αυγό, λίγο μοσχοκάρυδο, τα σοταρισμένα porcini, αλάτι και φρεσκοτριμμένη πιπεράτα ανακατεύοντας γρήγορα και έντονα.
Παπουτσάκια: Περιχύνετε τα παπουτσάκια με την μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.

×