Υλικά
Για 4 άτομα
500 γραμμάρια λινγκουίνι
20 γαρίδες καθαρισμένες
100 γραμμάρια βούτυρο
1 φινόκιο κομμένο σε φέτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές πιπεριά τσίλι σε κλωστές
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμό από ½ λεμόνι
2 κουταλιές λεμονοπίπερο
3 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο φρέσκο ή αποξηραμένο
Αλάτι Μάνης
Φρεσκοτριμμένη πιπεράτα
Εκτέλεση
Βούτυρο κλαριφιέ: Τοποθετείτε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα 100 γραμμάρια βούτυρο σε σιγανή φωτιά να λιώσει.
Μόλις λιώσει, το αφήνετε λίγο να ηρεμήσει και χωρίζετε προσεχτικά το καθαρό λιπαρό στοιχείο από την πρωτεΐνη, τη λευκή ουσία δηλαδή που θα μείνει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.
Αυτό το βούτυρο λέγεται clarifie.
Ζυμαρικά: Τοποθετείτε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζετε τα λινγκουίνι μέχρι να γίνουν al dente.
Γαρίδες: Όση ώρα βράζουν τα λινγκουίνι, σε ένα ξύλο κοπής, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε το φινόκιο στην μέση και μετά σε φέτες. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και βάζετε 2 κουταλιές βούτυρο κλαριφιέ.
Σοτάρετε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αποσύρετε τις γαρίδες σε ένα μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά με άλλες 2 κουταλιές βούτυρο κλαριφιέ.
Σοτάρετε το φινόκιο για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένη πιπεράτα.
Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
Προσθέτετε τα λινγκουίνι μαζί με τις γαρίδες, τις κλωστές τσίλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το λεμονοπίπερο και ανακατεύετε καλά.
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ανακατεύετε μία τελευταία φόρα και σερβίρετε.