Κέικ με καφέ, μπανάνα κάρδαμο και σάλτσα καραμέλα με καφέ

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    45-60'

Υλικά

Για 4 άτομα

500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
230 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
230 ml γάλα
2 βανίλιες
250 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
1½ κουταλάκι κάρδαμο 
30 ml εσπρέσο
2 μπανάνες
Για την σάλτσα καραμέλας:
100 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια ζεστή κρέμα γάλακτος
30 ml εσπρέσο
40 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

Τοποθετείτε στο μπολ του μίξερ την ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Καλό είναι το βούτυρο να το έχετε βγάλει από πριν έτσι ώστε να έχει θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε πιο χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτετε στο κάδο του μίξερ το γάλα μαζί με τα 30 ml εσπρέσο και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα για άλλα 2-3 λεπτά.
Κοσκινίζετε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, προσθέτετε τις βανίλιες και το κάρδαμο και ανακατεύετε καλά.
Αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ, και προσθέτετε σε 3-4 δόσεις το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να δημιουργηθεί μία σχετικά σφιχτή ζύμη.
Κόβετε τις μπανάνες στην μέση κατά μήκος και κάθε κομμάτι στα δύο.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τις φόρμες για κέικ και γεμίζετε με το μείγμα λίγο πάνω από την μέση.
Τοποθετείτε 4 κομμάτια από κάθε μπανάνα σε κάθε φόρμα του κέικ, πιέζοντας μέχρι να βυθιστούν τόσο ώστε να τα σκεπάσει το μείγμα.
Στην συνέχεια ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 45-50 λεπτά και ελέγχετε με ένα μικρό μαχαίρι, τρυπώντας τα κέικ στην μέση να δείτε αν βγαίνει καθαρό.
Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρετε από τον φούρνο και τα ξεφορμάρετε, τα τοποθετείτε σε πάνω σε μία σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Για την σάλτσα καραμέλας τοποθετείτε την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το βάζετε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα.
Προσθέτετε την ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρει την υφή σάλτσας.
Προσθέτετε τα 30 ml εσπρέσο μαζί με το βούτυρο, ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά στην σάλτσα, αποσύρετε από την φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Περιχύνετε με την σάλτσα καραμέλας τα κέικ και σερβίρετε.

×