Υλικά
Για 4 άτομα
½ κιλό σαρδέλες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 φοινόκια πολύ ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι μπούκοβο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από ½ λεμόνι
Χυμό από ½ πορτοκάλι
1 κουταλιά άνηθο χοντροκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό
4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Φιλετάρετε και καθαρίζετε καλά τις σαρδέλες και τοποθετείτε τα φιλέτα πάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα περιττά νερά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το φοινόκιο και το σκόρδο.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε μέσα το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά προσθέτοντας το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το μπούκοβο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χαμηλώνετε την φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 5-6 λεπτά προσθέτοντας τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
Ψιλοκόβετε τον άνηθο μαζί με τον μαϊντανό, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ, προσθέτετε την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε την αντικολλητική επιφάνεια ψησίματος teflon Sanitas σε ένα ταψί, στρώνετε τις μισές σαρδέλες και μοιράζετε ισομερώς την γέμιση με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Πασπαλίζετε με το μείγμα της φρυγανιάς, τοποθετείτε από πάνω τις υπόλοιπες σαρδέλες, πασπαλίζετε με άλλο λίγο μείγμα φρυγανιάς, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο κελσίου για 5-6 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των σαρδελών.