Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό χοιρινή σπάλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος
1 κουταλιά αλεύρι
500 ml λευκό κρασί
1000 ml ζωμό κοτόπουλο
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουταλιές φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
500 γραμμάρια ρεβίθια Χαλκιδικής Agrino
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε νερό και αφήνετε τα ρεβίθια να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8 ώρες, ιδανικά από βραδύς.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την χοιρινή σπάλα σε μικρές μπουκιές.
Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε τις μπουκιές χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν οι μπουκιές χοιρινό είναι έτοιμες τις αποσύρετε από την κατσαρόλα και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και τα πράσα για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε πάλι τις χοιρινές μπουκιές στην κατσαρόλα, πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο αλεύρι.
Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλο, τα ρεβίθια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το χοιρινό να σιγομαγειρευτεί για 1-1½ ώρα.
Ελέγχετε ανά χρονικά διαστήματα αν το φαγητό χρειάζεται υγρά και συμπληρώνετε με βραστό νερό.
Όταν το χοιρινό και τα ρεβίθια είναι έτοιμα προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, την φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη και ανακατεύετε καλά.