Υλικά
Για 4 άτομα
500 γραμμάρια φακές ψιλές
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλάκια μπούκοβο γλυκό
½ κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
100 ml κρέμα γάλακτος
1700 ml ζωμό κοτόπουλο
Για την γαρνιτούρα:
300 γραμμάρια λουκάνικο τ. Τζουμαγιάς Μουτεβελής
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
40 γραμμάρια κολοκυθόσπορο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε μία μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρετε το καρότο κομμένο σε ροδέλες μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, το γλυκό μπούκοβο και το μπαχάρι για 1-2 λεπτά.
Προσθέτετε τις φακές, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και σβήνετε με τον ζωμό κοτόπουλο.
Αφήνετε τις φακές να βράσουν για 30-35 λεπτά και όταν είναι έτοιμες αφαιρείτε σε ένα μπολ κάποια από τα υγρά που έχουν οι φακές και με μία ράβδο τις περνάτε μέχρι να γίνουν βελουτέ, προσθέτοντας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν χρειάζεται προσθέτετε υγρά στις φακές από αυτά που αφαιρέσατε στην αρχή μέχρι να φτάσει την υφή που θέλετε, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά.
Για την γαρνιτούρα σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε λουκάνικο τ. Τζουμαγιάς σε φέτες, την πιπεριά Φλωρίνης και την πράσινη πιπεριά σε μικρά λεπτά μπαστουνάκια.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το πικάντικο λουκάνικο μαζί με τα λαχανικά για 2-3 λεπτά να βγάλουν τα αρώματα τους
Σερβίρετε τις φακές σε μικρά ατομικά πορσελάνινα μπολ με 1-2 κουταλιές από το λουκάνικο Τζουμαγιάς με τις πιπεριές από πάνω και τέλος πασπαλίζετε με το κολοκυθόσπορο.