Μουσακάς

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    35-45'

Υλικά

Για 4 άτομα

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές βούτυρο Lurpak

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

160 ml κόκκινο κρασί

400 γραμμάρια τομάτα κονκασέ

1 κουταλιά πελτέ

400 ml ζωμό μοσχάρι

1 ξυλάκι κανέλας

1 γαρίφαλο

1-2 κόκκους μπαχάρι

2 μελιτζάνες

3 μεγάλες πατάτες

2 κολοκύθια 

150 γραμμάρια pasta & gratinar Arla
Λίγη τριμμένη φρυγανιά για το ψήσιμο

Για την μπεσαμέλ:

80 γραμμάρια βούτυρο Lurpak

80 γραμμάρια αλεύρι

1 λίτρο γάλα

2 κρόκους

2 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την μελιτζάνα, τις πατάτες, το κολοκύθι σε οριζόντιες φέτες, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη τρίβετε το καρότο.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζετε ελαφρώς την μελιτζάνα και το κολοκύθι, ενώ τις φέτες πατάτας τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στον φούρνο στους 180ο C για 15-20 λεπτά. 
Τοποθετείτε μία σοτέζα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με καρότο για 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύθει το κρεμμύδι αλλά να μην πάρει χρώμα.
Προσθέτετε τον μοσχαρίσιο κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να σπάσει καλά ο κιμάς.
Προσθέτετε τον πελτέ τομάτας, ανακατεύετε καλά, σβήνετε με το κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε την τομάτα κονκασέ μαζί με τον ζωμό μοσχάρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για την μπεσαμέλ τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα 2 υλικά.
Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύετε συνεχόμενα με ένα σύρμα.
Όταν το μείγμα ξεκινάει να πήζει αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, τα 100 γραμμάρια pasta & gratinar, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανακατεύοντας γρήγορα και έντονα.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί κάνετε στρώσεις πρώτα με πατάτα, από πάνω μελιτζάνα και από πάνω κολοκύθι.
Στρώνετε τον κιμά, άλλη μία στρώση πατάτα και τελειώνετε απλώνοντας ομοιόμορφα την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο pasta & gratinar και λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-45 λεπτά.
Όταν ο μουσάκας είναι έτοιμος, τον αποσύρετε από τον φούρνο και τον αφήνετε λίγο να κρυώσει πριν τον κόψετε. 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΒΟΥΤΥΡΟ

ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

×