Χταπόδι τηγανιά με ρευστή φάβα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    15'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΒΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
    50-60'

Υλικά

Για 4 άτομα

1 φοινόκιο ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά κάπαρη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
80 ml λευκό κρασί
4 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού ρόδι Kalamata Papadimitriou
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το χταπόδι:
600 γραμμάρια χταπόδι πλοκάμια
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
150 γραμμάρια λευκό ξύδι
150 γραμμάρια λευκό κρασί
Κόκκους πιπέρι
1-2 δαφνόφυλλα
Για την φάβα:
250 γραμμάρια φάβα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το ελαιό-λαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι για ένα λεπτό αλλά να μην πάρει χρώμα και προσθέτετε την φάβα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Συνεχίζετε συμπληρώνοντας με νερό μέχρι να φτάσει 3-4 δάχτυλά πάνω από την φάβα και χαμηλώνετε την φωτιά αφήνοντας την να σιγοβράσει για 50-60 λεπτά.
Συμπληρώνετε νερό κατά την διάρκεια του βρασίματος έτσι ώστε η φάβα να παραμένει συνέχεια σκεπασμένη και όταν είναι έτοιμη την σουρώνετε και κρατάτε τα υγρά που έχουν μείνει και περνάτε την φάβα από ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτετε λίγα από τα υγρά που κρατήσατε μέχρι να πάρει μια υδαρή υφή.
Τοποθετείτε τα πλοκάμια του χταποδιού σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το ελαιόλαδο, το ξύδι, το λευκό κρασί, τους κόκκους πιπεριού και τα δαφνόφυλλα και αφήνετε το χταπόδι να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φοινόκιο και τα πλοκάμια του χταποδιού σε ροδέλες.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το χταπόδι μαζί με το φοινόκιο για 3-4 λεπτά, προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά.
Προσθέτετε την κάπαρη, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και σβήνετε με το λευκό κρασί.
Μόλις εξατμιστεί προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού ρόδι μαζί με τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε την τηγανιά πάνω στην ρευστή φάβα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

ΦΑΒΑ

ΧΤΑΠΟΔΙ

×