Γλυκιά πατσαβουρόπιτα με κάστανα, καρύδια, μαύρες σταφίδες και cranberries

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    30-35'

Υλικά

Για 8 άτομα

1 συσκευασία φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
6 κρόκους
6 ασπράδια
120 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλιά baking powder
½ κουταλιά γιαούρτι
1 βανίλια
200 γραμμάρια κάστανα βρασμένα
70 γραμμάρια καρύδια
70 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
70 γραμμάρια cranberries
Λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
200 γραμμάρια νερό
300 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια γλυκόζη
1 φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε τα υλικά για το σιρόπι, το νερό, την ζάχαρη, την γλυκόζη και την φλούδα πορτοκαλιού και τα αφήνετε να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι χοντροκόβετε τα βρασμένα κάστανα και τα καρύδια, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ, προσθέτετε τις μαύρες σταφίδες και τα cranber-ries και ανακατεύετε καλά.
Στο μπολ ενός μίξερ τοποθετείτε τα ασπράδια και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ανάλα-φρη μαρέγκα.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάτε, με ένα σύρ-μα, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτετε το baking powder, τη βανίλια και το γιαούρτι και ανακατεύετε να ομογε-νοποιηθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
Μόλις αναμειχθούν καλά μεταξύ τους, προσθέτετε σιγά-σιγά και τη μαρέγκα που ετοι-μάσατε ανακατεύοντας καλά από κάτω προς τα πάνω με μία μαρίζα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Με ένα πινέλο βουτυρώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε ένα φύλλο κρούστας το οποίο βουτυρώνετε και αυτό πολύ καλά.
Με ένα κουτάλι περιχύνετε την γέμιση διάσπαρτα πάνω στο φύλλο και πασπαλίζετε με λίγο από το μείγμα με τα κάστανα.
Διπλώνετε το φύλλο της κρούστας που περισσεύει προς τα μέσα και τοποθετείτε από πάνω ένα άλλο, καλά βουτυρωμένο φύλλο κρούστας.
Τα φύλλα κρούστας δεν χρειάζεται να είναι στρωμένα καλά, αντιθέτως θα πρέπει να κά-νουν διάφορους κυματισμούς όπως τα τοποθετείτε στο ταψί. Επαναλαμβάνετε τη δια-δικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 30-35 μέχρι να πάρει η πατσαβουρόπιτα ένα ωραίο χρώμα.
Όταν η πατσαβουρόπιτα είναι έτοιμη, την αποσύρετε από τον φούρνο και την σιροπιά-ζετε σιγά-σιγά.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΙΟΡΤΙΝΟ

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ

×