Κέικ βανίλιας swirl με σπιτική πραλίνα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    55-60'

Υλικά

Για 6-8 άτομα

500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
230 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
260 ml γάλα
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
250 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
Για την σπιτική πραλίνα:
150 γραμμάρια φουντούκια
75 γραμμάρια ζάχαρη
115 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος
105 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Για την σπιτική πραλίνα, τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά, προσθέτετε τα φουντούκια και σοτάρετε για 1 λεπτό μέχρι να ζεσταθούν ελαφρώς.
Πασπαλίζετε με την ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι τα φουντούκια να καλυφθούν από μία σκούρα καραμέλα.
Αποσύρετε τα καραμελωμένα φουντούκια από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και να σκληρύνει η καραμέλα.
Μόλις τα φουντούκια κρυώσουν, τα χοντροκόβετε, τα τοποθετείτε σε ένα μίξερ και τα χτυπάτε μέχρι να πάρουν την υφή πάστας.
Σε ένα μπεν-μαρί τοποθετείτε την σοκολάτα γάλακτος σπασμένη σε μικρά κομμάτια να λιώσει.
Όταν η σοκολάτα είναι έτοιμη, προσθέτετε τα χτυπημένα φουντούκια, αποσύρετε το μπολ από το μπεν-μαρί και προσθέτετε σιγά-σιγά το βούτυρο μέσα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί όλο το βούτυρο.
Σκεπάζετε την πραλίνα σε ένα μπολ, την σκεπάζετε με μεμβράνη η οποία να εφάπτεται πάνω της και την αφήνετε να κρυώσει.
Για το κέικ, τοποθετείτε στο μπολ του μίξερ την ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Καλό είναι το βούτυρο να το έχετε βγάλει από πριν έτσι ώστε να έχει θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε πιο χαμηλή ταχύτητα και μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά προσθέτετε τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε στον κάδο κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι εναλλάξ μαζί με το γάλα και αναμειγνύετε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε την φόρμα bubdt και προσθέτετε το 1/3 του κέικ, από πάνω την μισή πραλίνα, το άλλο 1/3 του κέικ, την υπόλοιπη πραλίνα και τέλος το υπόλοιπο κέικ.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 55-60 λεπτά και ελέγχετε με ένα μικρό μαχαίρι, τρυπώντας το κέικ στην μέση να δείτε αν βγαίνει καθαρό.
Όταν είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο, το ξεφορμάρετε, το τοποθετείτε σε πάνω σε μία σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΚΛΑΣΙΚΟ

ΠΑΙΔΙΚΟ

×