Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
500 γραμμάρια κρεμμύδια
500 γραμμάρια τομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
30 φέτες γαλοπούλα ψητή ‘Χωρίς’ Creta Farms
80 ml ελαιόλαδο
60 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
250 γραμμάρια φέτα τριμμένη
120 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
3 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένο
120 ml ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις τομάτες σε λεπτές φέτες.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαραθεί αλλά να μην πάρει χρώμα.
Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με τα 60 γραμμάρια βούτυρο και κάνετε 3 στρώσεις με τα υλικά ξεκινώντας από το κρεμμύδι, την ψητή γαλοπούλα, τις τομάτες, την φέτα και τις πατάτες επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον ζωμό λαχανικών και τέλος πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα.
Σκεπάζετε το πυρίμαχο σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά, ξεσκεπάζοντας τα τελευταία λεπτά για να πάρει χρώμα το graten.
Όταν το graten είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψετε.