Υλικά
Για 6 άτομα
1 κιλό ρεβίθια χονδρά Χαλκιδικής Agrino
1 κουτάλι σούπας μαγειρική σόδα
¾ του κιλού ψιλοκομμένα κρεμμύδια
¾ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζετε τα ρεβίθια χονδρά σε νερό.
Το πρωί τους ρίχνετε τη σόδα και τα αφήνετε άλλη μισή ώρα να μουλιάσουν.
Στην συνέχεια τα ξεπλένετε καλά.
Τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος ( σκεπασταριά την λένε στην Σίφνο) ή σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο και τους προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι και νερό το οποίο να καλύπτει τα ρεβίθια και 4-5 δάχτυλα πιο πάνω.
Καλύπτετε το πήλινο σκεύος ή την κατσαρόλα με το καπάκι τους και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 5 με 6 ώρες.
Όταν η ρεβιθάδα είναι έτοιμη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και περιχύνετε με φρέσκο χυμό λεμονιού.