Υλικά
Για 4 άτομα – Φόρμα 20Ø εκ.
360 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
235 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 δόσεις βανίλια
3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2 πρέζες σκόνη μαστίχα
120 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
120 γραμμάρια κάσιους ανάλατα καβουρδισμένα
120 γραμμάρια cranberries
4 μέτρια αβγά
80 γραμμάρια γάλα πλήρες
35 γραμμάρια γλυκό κρασί πόρτο
485 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
9 γραμμάρια baking powder
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι χοντροκόβετε την κουβερτούρα και τα κάσιους.
Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Στη συνέχεια προσθέτετε το ξύσμα από το πορτοκάλι μαζί με τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο και την μαστίχα και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής τα αβγά με το γάλα και το πόρτο.
Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα των αβγών σε αυτό του βουτύρου μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν καλά και το μείγμα να είναι αφράτο στην όψη.
Στη συνέχεια προσθέτετε, με τη βοήθεια ενός κουταλιού, το κοσκινισμένο αλεύρι και το baking powder έχοντας το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ προσθέτετε την κουβερτούρα μαζί με τα κάσιους και τα cranberries, ανακατεύετε με μία μαρίζα και τοποθετείτε το μείγμα της βασιλόπιτα σε μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160o C για 50-55 λεπτά.
Δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί καρφώνοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας και ελέγχοντας αν βγαίνει στεγνό.
Θέλει προσοχή για να μην μπερδευτείτε καθώς μπορεί να πέσετε σε κομμάτι σοκολάτας το οποίο θα έχει λιώσει και θα αφήνει υγρασία στο μαχαίρι.
Για να προσθέσετε φλουρί δημιουργείτε μια μικρή σχισμή με την μύτη ενός μαχαιριού στη βάση της βασιλόπιτας όταν έχει κρυώσει και στη συνέχεια κάνετε τον στολισμό της αρεσκείας σας.