Υλικά
1 κιλό χταπόδι1 φύλλο δάφνης300 ml ελαιόλαδο2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες3 κουταλιές φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο3 κουταλιές φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη1 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο150 ml λευκή κρέμα βαλσαμικού με πορτοκάλι και λεμόνι50 ml λευκό ξύδι βαλσαμικό6 τομάτες8 λεπτές φέτες χωριάτικο ψωμίΑλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι απλώνετε το χωριάτικο ψωμί, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το φρυγανίζετε στο γκριλ του φούρνου για 2-3 λεπτά.Τοποθετείτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό και τις 2 δάφνες και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.Αφήνετε το χταπόδι να σιγοβράσει 1-1½ ώρα και όταν είναι έτοιμο το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει.Κόβετε το χταπόδι σε πολύ λεπτές φέτες και τοποθετείτε τις φέτες απλωμένες σε ένα βαθύ ταψί.Σε ένα μπολ τοποθετείτε το ελαιόλαδο, την λευκή κρέμα βαλσαμικού και το λευκό ξύδι βαλσαμικό και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα.Προσθέτετε μέσα το σκόρδο, το θυμάρι, την ρίγανη και το σχοινόπρασο και περιχύνετε με το μείγμα το χταπόδι.Τοποθετείτε το χταπόδι σκεπασμένο στο ψυγείο και το αφήνετε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2-3 ώρες.Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις τομάτες στα 4, αφαιρείτε την σάρκα και ψιλοκόβετε τα φιλέτα σε πολύ μικρό καρέ.Σερβίρετε το χταπόδι πάνω στο φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και προσθέτετε από πάνω την ψιλοκομμένη τομάτα.