Υλικά
Για 4 άτομα
500 γραμμάρια μπρόκολο
150 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
800 ml ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
1 πράσο ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
80 ml κρέμα γάλακτος Arla
Για την κρέμα μπλε τυριού:
50 γραμμάρια μπλε τυρί Castello Danablu
120 ml κρέμα γάλακτος Arla
Για τα κρουτόν:
2 φέτες χωριάτικο ψωμί
1 κουταλιά βούτυρο Lurpak
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το μπρόκολο και τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και χοντροκόβετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε το μπρόκολο και τις πατάτες μαζί με τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε το μπρόκολο και τις πατάτες να σιγοβράσουν μέχρι να μαγειρευτούν.
Όση ώρα βράζει το μπρόκολο τοποθετείτε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα υλικά για την κρέμα μπλε τυριού, το μπλε τυρί και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το μπλε τυρί και να ομογενοποιηθεί με την κρέμα γάλακτος.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το χωριάτικο ψωμί σε κυβάκια.
Τοποθετείτε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε την 1 κουταλιά βούτυρο.
Σοτάρετε το χωριάτικο ψωμί μέχρι να απορροφήσει το ψωμί το βούτυρο και να γίνει τραγανό και αποσύρετε από το τηγάνι.