Υλικά
Για 4 άτομα
1 ολόκληρο κοτόπουλο Αγγελάκης
100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιά μουστάρδα απαλή
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι κρεμμύδι σκόνη
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
Για τους γίγαντες:
500 γραμμάρια γίγαντες
2 κουταλιές βούτυρο
1 πράσο
2 καρότα
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά αλεύρι
300 ml ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε τους γίγαντες σε ένα μπολ με κρύο νερό για όλο το βράδυ έτσι ώστε να φουσκώσουν.
Σουρώνετε τους γίγαντες, τους τοποθετείτε σε μία κατσαρόλα με νερό, τους βράζετε για 45-50 λεπτά και τους σουρώνετε.
Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε τα 100 γραμμάρια βούτυρο μαζί με την μουστάρδα, το μέλι, το σκόρδο σκόνη, το κρεμμύδι σκόνη, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με ένα σύρμα τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Αλείφετε το μείγμα του βουτύρου, καλά, σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, προσθέτοντας και 2 κουταλάκια από το βούτυρο και το μισό δενδρολίβανο στο εσωτερικό του κοτόπουλου και το τοποθετείτε σε ένα ταψί.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το πράσο και τα καρότα στην μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτές φέτες.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές βούτυρο να λιώσει.
Σοτάρετε το πράσο μαζί με τα καρότα για 2-3 λεπτά μέχρι να ξεκινήσουν να μαλακώνουν χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε καθόλου, προσθέτετε τους γίγαντες, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, σβήνετε με το ζωμό κοτόπουλο, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το αφήνετε να πάρει μία βράση.
Τοποθετείτε τους γίγαντες στο ταψί με το κοτόπουλο μαζί με το υπόλοιπο δενδρολίβανο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 65-70 λεπτά.
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρετε στο κέντρο του τραπεζιού.