Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό κιμά κοτόπουλο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 αυγά
50 γραμμάρια φρυγανιά
2 σφηνάκια σόδα υγρή
6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
Για την σάλτσα:
500 γραμμάρια τομάτα ψιλοκομμένη
300 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
100 γραμμάρια κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
1 κουταλιά μπούκοβο γλυκό
1 κουταλιά πάπρικα καπνιστή
Για τον πουρέ πατάτας:
500 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
40 γραμμάρια βούτυρο
100 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τις πατάτες σε ίσους κύβους και τις τοποθετείτε σε μία μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με κρύο αλατισμένο νερό. Τοποθετείτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε αλάτι και τις αφήνετε να βράσουν.Μετά από περίπου 30 λεπτά με ένα μικρό μαχαίρι διαπιστώνετε εάν έχουν βράσει.Όταν είναι έτοιμες μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα τρυπητό σκεύος και τις αφήνετε να σταθούν για 5 λεπτά μέχρι να φύγει η υγρασία από το βράσιμο. Ξαναβάζετε τις πατάτες στην κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και λίγο από το γάλα . Με ένα πρες πουρέ αρχίζετε να πιέζετε τις πατάτες και σταδιακά να ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα.Ο πουρές είναι έτοιμος όταν το μείγμα γίνει λείο. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται αλάτι και προσθέτετε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ ανακατεύετε τον κιμά κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, τα αυγά, τη φρυγανιά, την υγρή σόδα, το φρέσκο θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνετε πολύ καλά, πλάθετε σε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αφήνετε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.
Τοποθετείτε μία μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε μέσα τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο.Τοποθετείτε μία μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε μέσα τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο.Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρουν χρώμα.Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες τομάτες, την τομάτα κονκασέ, τον πελτέ τομάτας, την γλυκιά πάπρικα, το γλυκό μπούκοβο, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.Μόλις η σάλτσα πάρει μία βράση τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και θωρακίζετε τα κεφτεδάκια κοτόπουλου για 2 λεπτά καλά από όλες τις πλευρές.Τα αποσύρετε από το τηγάνι και τα προσθέτετε μέσα στην σάλτσα και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν μαζί με την σάλτσα για 25-30 λεπτά.