Ολόκληρο κοτόπουλο με αρακά κοκκινιστό στον φούρνο

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    1,5 ΩΡΑ

Υλικά

Για 4 άτομα

1 ολόκληρο κοτόπουλο
100 γραμμάρια λιαστές τομάτες ψιλοκομμένες
50 γραμμάρια ελιές Καλαμών ροδέλα
20 γραμμάρια κάπαρη
60 γραμμάρια φέτα χοντροσπασμένη
100 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
Για τον αρακά:
500 γραμμάρια αρακά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές πελτέ τομάτας
400 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
250 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλο
10 baby πατάτες κομμένες στα 4
2 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε τις ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες μαζί με τις ελιές Καλαμών, την κάπαρη, την χοντροσπασμένη φέτα, το βούτυρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, το γεμίζετε με το μείγμα της λιαστής τομάτας, το δένετε με το μαγειρικό σπάγκο ξεκινώντας από την πλάτη του, περνώντας τον σπάγκο από την πάνω μεριά ανάμεσα στα πόδια και το στήθος, τα γυρνάτε στο τελείωμα των ποδιών και δένετε σφιχτά, και το τοποθετείτε σε ένα πυρέξ.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το πράσο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τον πελτέ τομάτας μαζί με τις baby πατάτες συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά, προσθέτετε τον αρακά, την τομάτα κονκασέ, τον ζωμό κοτόπουλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τον αρακά να πάρει μία βράση.
Μόλις πάρει μία βράση, τοποθετείτε τον αρακά, περιμετρικά, στο ταψί με το κοτόπουλο, σκεπάζετε με ένα αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο C για 1½ ώρα, αφαιρώντας το αντικολλητικό χαρτί τα τελευταία 30 λεπτά, για να πάρει ωραίο χρώμα το κοτόπουλο.
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο και σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΑΡΑΚΑΣ

ΓΕΜΙΣΤΟ

ΦΕΤΑ

×