Ιμάμ Μπαϊλντί

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    15'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    30-35'

Υλικά

Για 2 άτομα

3 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
6 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
300 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
300 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
½ κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια σκληρό τυρί Δανίας Arla τριμμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις μελιτζάνες στην μέση και χαράζετε την σάρκα τους σε σχήμα ρόμβου.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ψήνετε τις μελιτζάνες με την σάρκα προς τα κάτω πρώτα για 5-6 λεπτά και μετά τις γυρνάτε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 3-4 λεπτά.
Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες τις αποσύρετε από το τηγάνι και τις τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα κρεμμύδια στην μέση και μετά σε φέτες και το σκόρδο σε φέτες.
Τοποθετείτε μία σοτέζα σε ένα δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν τα κρεμμύδια χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε το μπαχάρι μαζί με την καστανή ζάχαρη, τον πελτέ τομάτας και ανακατεύετε καλά.
Συνεχίζετε προσθέτοντας τις τομάτας, την τριμμένη τομάτα μαζί με την τομάτα κονκασέ, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια να σιγομαγειρευτούν για 10 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Με ένα κουτάλι πιέζετε την σάρκα από τις μελιτζάνες προς τα κάτω έτσι ώστε η μελιτζάνα να πάρει το σχήμα καλαθιού.
Πασπαλίζετε τα κρεμμύδια με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε καλά και πριν βάλετε τα κρεμμύδια στις μελιτζάνες τις πασπαλίζετε με το σκληρό τυρί Δανίας.
Μοιράζετε ισόποσα τα κρεμμύδια στις μελιτζάνες και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 190ο C για 30-35 λεπτά.
Όταν το ιμάμ μπαϊλντί είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο, πασπαλίζετε με άλλο λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

×