Υλικά
Για 4 άτομα
1 κομμάτι χοιρινός λαιμός περίπου 2 κιλά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές μέλι
3 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλιά αλεύρι
150 ml λευκό κρασί
350 ml ζωμό κοτόπουλου
Χυμό από 1 λεμόνι
3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
6 πράσα καθαρισμένα
Για τον βουτυράτο πουρέ:
800 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
110 γραμμάρια βούτυρο
150 ml κρέμα γάλακτος
Λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα πράσα σε μεγάλα κομμάτια μήκους 4-5 εκ. και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ.Στο ίδιο ξύλο κοπής τοποθετείτε τον χοιρινό λαιμό και τον πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.Θωρακίζετε καλά τον χοιρινό λαιμό από όλες τις πλευρές να πάρει καλό χρώμα και τον τοποθετείτε σε μία γάστρα.Πασπαλίζετε με το αλεύρι, γυρνάτε το λαιμό μέχρι να μην φαίνετε άλλο το αλεύρι και σβήνετε με το λευκό κρασί.Προσθέτετε το μέλι, την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και τον ζωμό κοτόπουλο και γυρνάτε το λαιμό άλλες 2-3 φορές μέχρι να αναμιχτούν όλα τα υλικά.Αφήνετε το ζωμό να πάρει μία βράση, αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά και τοποθετείτε το χοιρινό λαιμό μαζί με το υπόλοιπο περιεχόμενο του τηγανιού σε μία γάστρα μαζί με το φρέσκο θυμάρι.Σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο κελσίου για 2-2½ ώρες.Τοποθετείτε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει.Σοτάρετε τα πράσα μέχρι να ξεκινήσουν να μαλακώνουν ελαφρώς, να πάρουν ένα χρώμα και τα αποσύρετε από την φωτιά.Προσθέτετε τα πράσα στην γάστρα τα τελευταία 30 λεπτά του ψησίματος.Για τον βουτυράτο πουρέ, καθαρίζετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε σε μία μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με κρύο νερό. Τοποθετείτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε αλάτι και τις αφήνετε να βράσουν.Μετά από περίπου 40-45 λεπτά με ένα μικρό μαχαίρι διαπιστώνετε εάν έχουν βράσει.Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες τις σουρώνετε καλά και τις τοποθετείτε πάλι μέσα στην κατσαρόλαΠροσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και λίγο από την κρέμα γάλακτος.Με ένα presse purée αρχίζετε να λιώνετε τις πατάτες μέχρι να πάρουν την μορφή πουρέ και σταδιακά προσθέτετε και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.Προσθέτετε λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά.Όταν ο χοιρινός λαιμός είναι έτοιμος τον αποσύρετε από τον φούρνο, τον αφήνετε λίγο να ξεκουραστεί και με ένα κοφτερό μαχαίρι τον κόβετε σε φέτες και τον σερβίρετε μαζί με τον βουτυράτο πούρε, τα πράσα και την σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στην γάστρα.