Ψαρονέφρι ψημένο με ξύσμα λεμονιού και λάιμ σερβιρισμένο με πιλάφι μπαχαρικών

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    18-20'

Υλικά

Για 4 άτομα

2 φιλέτα ψαρονέφρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ξύσμα από 2 λεμόνια
Ξύσμα από 2 λάιμ
Χυμό από 2 λάιμ
Για το πιλάφι:
80 γραμμάρια βούτυρο
140 γραμμάρια κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι κύμινο τριμμένο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουταλάκια κιτρινόριζα  τριμμένη
2 κουταλάκια μπούκοβο γλυκό 
400 γραμμάρια ρύζι για πιλάφι
40 γραμμάρια βούτυρο για το τέλος
700 ml ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε μια σοτέζα (χαμηλή κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο) σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα 80 γραμμάρια βούτυρο.
Μόλις λιώσει το βούτυρο σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να ξεκινάει να ξανθύνει και προσθέτετε τα μπαχαρικά, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, την κιτρινόριζα και το γλυκό μπούκοβο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέτετε το ρύζι για πιλάφι, ανακατεύετε καλά, και συνεχίζετε προσθέτοντας τον ζωμό κοτόπουλο.
Μόλις το πιλάφι πάρει μία βράση, το αποσύρετε από την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο κελσίου για 18-20 λεπτά.
Όταν τι πιλάφι είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο, προσθέτετε τα 40 γραμμάρια βούτυρο, ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε μια στεγνή πετσέτα ανάμεσα στο πιλάφι και στο καπάκι για 5 λεπτά να τραβήξει την υγρασία
Σε ένα ξύλο κοπής τοποθετείτε τα φιλέτα ψαρονέφρι, τα αλείφετε με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και θωρακίζετε τα φιλέτα ψαρονέφρι καλά από όλες τις πλευρές.
Σβήνετε με τον χυμό λάιμ, αποσύρετε τα φιλέτα από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφετε με τα ξύσματα λεμονιού και λάιμ.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο κελσίου για 14-16 λεπτά.
Μόλις τα φιλέτα είναι έτοιμα τα αποσύρετε από τον φούρνο και τα αφήνετε 5 λεπτά να ξεκουραστούν.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα φιλέτα σε 3 μεγάλα κομμάτια το καθένα και τα σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα μαζί με το πιλάφι μπαχαρικών.

×