Βελουτέ πατάτας με κάρυ σερβιρισμένη με καπνιστό ζαμπόν, κρουτόν σκόρδου και γλυκό μπούκοβο

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΒΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
    30-35'

Υλικά

Για 4 άτομα

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές βούτυρο
1 πράσο ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κάρυ 
4 κουταλιές κρέμα γάλακτος
250 γραμμάρια καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
2 κουταλιές μπούκοβο γλυκό 
Για τα κρουτόν:
4 φέτες χωριάτικο ψωμί κομμένο σε κυβάκια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλάκι  σκόρδο σκόνη 
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε σε ένα μικρό μπολ και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το σκόρδο σκόνη και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Σοτάρετε τα κυβάκια χωριάτικου ψωμιού μέχρι να γίνουν τραγανά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο μαζί με το κάρυ για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τις πατάτες κομμένες σε κύβους μαζί με τον ζωμό κοτόπουλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τις πατάτες να σιγοβράσουν μέχρι να μαγειρευτούν.
Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και με ένα pimer τις περνάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία σούπα.
Αν η πατατόσουπα είναι πηχτή τότε μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο ζεστό νερό.
Όταν είναι έτοιμη τότε προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βούτυρο.
Σοτάρετε τα κυβάκια καπνιστού ζαμπόν για 2-3 λεπτά να βγάλει τα αρώματα του και το τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Σερβίρετε την βελουτέ πατάτας σε ατομικά πιάτα και τοποθετείτε από πάνω τα κυβάκια καπνιστού μπέικον με τα κρουτόν σκόρδου και πασπαλίζετε με το γλυκό μπούκοβο.

×