Όλα τα φρούτα που ονομάζουμε εσπεριδοειδή έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ωριμάζουν όσο είναι ακόμη στο δένδρο και αν κοπούν σταματά η ανάπτυξή τους και δεν γίνονται πλέον πιο γλυκά ούτε καλυτερεύει η γεύση τους. Ένα από αυτά είναι το αγαπητό λεμονάκι μυρωδάτο.
 
Από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
 
Το λεμόνι έχει πολλές χρήσεις τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική. Στην μαγειρική είναι αγαπημένο συνοδευτικό σε ψητά φαγητά και κυρίως στα ψάρια, σε σούπες με το γνωστό παραδοσιακό μας αυγολέμονο το οποίο συνοδεύει πολλές συνταγές αλλά και είναι αναπόσπαστο κομμάτι από πολλές συνταγές με σούπες.
Στην ζαχαροπλαστική με την σειρά του είναι γνωστό στις πουτίγκες στα δροσιστικά σορμπέ και πολλές φορές κάνει παρέα  σε σοκολατένια γλυκίσματα.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σαν χυμός τονώνει  το ανθρώπινο σώμα.
Όταν αγοράζετε λεμόνια αλλά και άλλα εσπεριδοειδή διαλέγετε αυτά που είναι πιο βαριά σε σχέση με το μέγεθός τους γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν άφθονο χυμό. Επίσης διαλέγετε αυτά που έχουν το πραγματικό κίτρινο χρώμα του λεμονιού. Τα ανοιχτοκίτρινα λεμόνια υπάρχει πιθανότητα να έχουν χάσει μέρος από την οξύτητά τους με την ωρίμανση. Όσο για τα λεμόνια που έχουν μουντό χρώμα χωρίς εκείνη την όμορφη κίτρινη γυαλάδα είναι στεγνά και επομένως  οι μικροί σάκοι που περιέχουν τον χυμό έχουν στεγνώσει και ξεχωρίζουν.
Τα αιθέρια έλαια που περιέχει το εξωτερικό της φλούδας είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό αυτά που προσφέρουν το άρωμα και την γεύση τους στο λεμόνι.
Ο χυμός του λεμονιού είναι καλό στην μαγειρική να χρησιμοποιείτε μετά το μαγείρεμα της τροφής έτσι ώστε να αποφύγετε την απώλεια της βιταμίνης C,που χάνετε πάντα με την θερμότητα.
Το λεμόνι εκτός της χρησιμότητάς του στην μαγειρική ως αρωματικό έχει και άλλες ιδιότητες. Λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού βοηθάει τα ποσαρισμένα αυγά αλλά και το βρασμένο ρύζι να διατηρήσουν το χρώμα τους. Επίσης  μερικές σταγόνες μέσα σε νερό είναι ικανές να εμποδίσουν το μαύρισμα  λαχανικών όπως οι αγκινάρες, οι πατάτες αλλά και φρούτων όπως τα μήλα και τα αχλάδια.
Το λεμόνι χρησιμοποιείτε πολλές φορές αντί για ξίδι σε ντρέσινγκ για σαλάτες γιατί δημιουργεί μια ισορροπία με τα βαριά φαγητά. Επίσης είναι καλό να το σερβίρετε με τα τηγανιτά φαγητά τα οποία είναι επίσης πολλές φορές με πολλά λιπαρά και το λεμόνι μας βοηθάει στην χώνευση.
Ο καλύτερος τρόπος να συντηρείτε τα λεμόνια είναι σε μια θερμοκρασία χαμηλή στο ψυγείο. Αν έχετε λεμόνια πολύ καιρό στο ψυγείο μην τα πετάξετε. Μπορείτε πολύ εύκολα να τα στύψετε και να φυλάξετε τον χυμό τους σε ένα γυάλινο μπουκάλι και να τον χρησιμοποιήσετε αργότερα.
 
 

Alexandros Papandreou © 2004-2017. All rights Reserved.